"Je firma laten groeien is één ding, maar persoonlijke groei telt ook mee"

Freek en Karen vertellen het verhaal van Quality Living in ZO Magazine editie maart 2021. Benieuwd naar ons verhaal? Lees hieronder het volledige artikel!

Freek Verheyden en Karen Verbiest zijn een koppel en werken samen. Een veelvoorkomende manier van samenwerken, maar zeker niet de meest evidente. In de zeven jaar dat zij samen zaakvoerder zijn van Quality Living, hebben zij voor veel uitdagingen gestaan. Ook persoonlijke.

Quality Living begeleidt diverse bouwprojecten, particulier en B2B, bijvoorbeeld in de zorgsector van de eerste ideeën tot na de oplevering. Karen is interieurarchitect, Freek bouwkundig ingenieur. Hun eerste opdracht was een toevallige vraag van een kennis, en vervolgens volgden meer en meer opdrachten.

“In 2013 werden de projecten te groot om in bijberoep te doen. Freek nam als eerste ontslag. We deden ons werk toen nog vanuit onze slaapkamer. Maar de trein ging te snel, en toen nam ik ook mijn ontslag”, getuigt Karen, “en toen werd het echt. Ons grootste vraagstuk was hoe we ons bedrijf gingen vormen op een manier waar we allebei achterstonden.”

Karen Freek Quality Living Unizo


Eén wijze raad aan ondernemers: Kies uw ellende! Elke keuze heeft nadelen. Het is wat het is. Bekijk met welke nadelen je het beste om kunt gaan.

Karen & Freek, Quality Living

Twee verschillende types

Het is al snel duidelijk dat Freek en Karen over enorm veel zelfkennis beschikken. Daar hebben ze allebei ook enorm in geïnvesteerd met behulp van externe coaches. “We zijn twee verschillende types ondernemers. We bekijken groei anders, maar ook problemen,” zegt Freek. Freek is enorm rationeel, Karen conceptueel.

Karen geeft eerlijk toe: “We hebben de eerste 3 à 4 jaar echt geworsteld. Waar zetten we op in? Hoe krijgen we die klanten, waar zullen we reclame maken? Ook gaf onze jonge leeftijd niet altijd het nodige vertrouwen om projecten binnen te halen. In die moeilijke tijden zijn we elkaar het hardst tegengekomen. We gingen allebei heel anders om met die onzekerheden. Door ons te laten bijstaan door anderen, hebben we geleerd om in te spelen op elkaars sterkte, waardoor de frustraties meer en meer achterwege bleven.”

Een echt kantoor

Ze deelden wel een hele sterke visie: de mens staat centraal. “De kunst is om daarin te blijven geloven. Zelf wanneer je verlies neemt en het bloed, zweet en tranen kost,” aldus Freek.

“De grote switch maakten we toen we een nieuwbouwkantoor kregen en onze eerste medewerker aanwierven.” Karen: “Toen we eenmaal duidelijk hadden waar we voor wilden staan, zetten we onze laatste middelen in op een vakbeurs voor apothekers. Ons bedrijf bleek een frisse wind in die wereld. Vanaf dat moment hadden we een richting om naartoe te groeien. Inmiddels heeft de zorgsector het grootste aandeel in ons klantenbestand. Vooral omdat onze visie zo nauw aansluit bij de zorgsector.”

Elkaar motiveren

“Ik zou het koppels niet direct aanraden om samen te werken,” zegt Karen. “Tenminste, als je niet weet waar je voor staat. In het uitbouwen van een zaak zitten veel valkuilen die kunnen escaleren. Privé is samenwerken een continu zoeken naar evenwicht, maar het geeft ons ongelooflijk veel voldoening en voor ons werkt het gewoon.” “Maar”, vult Freek aan, “we zouden het zelf niet anders willen. We kennen elkaar door en door, en het voelt voor ons heel uniek om samen zoiets te kunnen bereiken.”

Freek en Karen besluiten dat het één ding is om je firma te laten groeien, maar dat het eens zo belangrijk is om zelf als persoon te groeien. Freek en Karen hebben nog één wijze raad aan ondernemers: “Kies uw ellende! Elke keuze heeft nadelen. Het is wat het is. Bekijk met welke nadelen je het beste om kunt gaan.”

Zo Magazine Quality Living

ZO Magazine, maart 2021
Tekst: Nicolle Raven
Foto: An Van de Wal